V jedné internetové diskusi jsem našel návod na domácí jogurt. Zaujal mě, vyzkoušeli jsme a... doporučuji vyzkoušet. Jogurt je kvalitní a velmi dobrý.
Domácí jogurt
Dva litry mléka (ne trvanlivé), lepší je tučné.
Dáme vařit do vyššího hrnce, aby mezi hladinou mléka a horní hranou hrnce byla nějaká mezera, protože když mléko začne vařit, tak vzkypí. To je třeba hlídat! Když začína kypět, tak já do toho foukám a rozfoukávám vzniklou pěnu (jemně) a tím uvolňuju a zpomaluju kypění. Chvilku nechat projít varem, odstavím, mléko klesne, zase na plyn a totéž a stačí to dvakrát.
Pak přelít do jiného hrnce (aby tam nezůstal třeba pach připáleného a taky ty spodní vrstvy sraženiny. Odložíme na chladné místo a necháme vychladnout. Do chvíle, kdy je mléko teplé tak, že necítíš jeho teplotu vložením malíčku (může být trošilinku studenější).
No, a to je ten kouzelný okamžik!
No, a to je ten kouzelný okamžik!
V hrníčku máš tak dvě polévkové lžičky (vrchovaté) jogurtu (necháváš si ze staré várky, ale klidně může posloužit i koupený jogurt Holandia), který rozmícháš s trochou mléka (1–2 polévkové lžičky) z hrnce a vliješ do hrnce s mlékem. Lehce jednou otočkou (max. dvěma) promícháš, přikryješ pokličkou a uložíš.
Úložiště: někde v klidu, kam nikdo nechodí, kde je pokojová teplota. Hrnec zabalený do deky, ale hutně do deky, aby neunikala provozní teplota, a necháš přes noc (nejlépe vařit kolem šesté sedmé hodiny, do osmé deváté by to mohlo vychladnout a do rána – tak v osm ráno je jogurt hotový. Nic se nestane, když to zůstane až do odpoledne.
A teď jedna provozní rada.
Je dobré odebírat jogurt z kraje. Vzniklá laguna se postupně zaplňuje syrovátkou, kterou odebíráš (je výborná) a tím dochází k hutnění zbývajícího jogurtu. To je fakt výborný způsob. Jogurt je čím dál tím lepší a hutnější.
A blíží-li se konec jogurtu, je nutné odebrat 2–3 polévkové lžičky, koupit nové mléko a celý proces pro velký úspěch zopakovat.
Je dobré odebírat jogurt z kraje. Vzniklá laguna se postupně zaplňuje syrovátkou, kterou odebíráš (je výborná) a tím dochází k hutnění zbývajícího jogurtu. To je fakt výborný způsob. Jogurt je čím dál tím lepší a hutnější.
A blíží-li se konec jogurtu, je nutné odebrat 2–3 polévkové lžičky, koupit nové mléko a celý proces pro velký úspěch zopakovat.
K receptu dodávám, že my jsme použili mléko z automatu, tedy nepasterované, dobré a tomu odpovídá i kvalita jogurtu.
Žádné komentáře:
Okomentovat