neděle 15. července 2012

Zataženo nejen na obloze


Počasí se změnilo, teploty jsou nižší, zatažená obloha, občas déšť. Je to příjemnější, pokud zrovna neprší. Nevšiml jsem si ničeho zajímavého v okolí, ani jsme nikde necestovali, tak jsem více pročítal a sledoval různé zpravodajství. Své některé dojmy předkládám dále.

Jak jsem četl, tak firma Lesy ČR zaplatily za tzv. etický kodex firmě lobbisty I. Rittiga více než 1,5 milionu korun. Kodex obsahuje zásady slušného chování, varování před úplatky či vlivem politiků, stanoví pravidla mlčenlivosti. Dokument má 30 stránek! Takový blábol mohli podle mého skromného mínění zadat firemnímu právnímu oddělení a neplatit nic víc než mimořádnou odměnu vlastním pracovníkům. I kdyby to však zadali externě, není možný honorář v takové výši. Vychází to na 50 000 za stránku, šlo by i dělit dále a spočítat, kolik se platilo za jednu literku.Typická ukázka rozkrádání státního majetku. Je však zbytečné spekulovat nad zakázkou, sama částka je na první pohled tak nehorázná, že za nic než zlodějinu to označit nemohu.

V domácí politice převládá téma telefonátů ministra Kalouska. Typická fraška. Jeden plácá to, druhý ono, navzájem si spílají. Schwarzenberg přímo před televizními kamerami klímá, div se nezhroutí ve spánku ze židle, pak se komicky probere a s velkými potížemi s výslovností žvatlá nějaké fráze a nesmysly (dobrý tip pro postavu nějaké divadelní komedie). Kalouska obhajuje a omlouvá jako cholerika, ale vinu klade výhradně těm druhým. Prostě partička drží dohromady. Toto by měl být president? Pokud jde o samého ministra Kalouska, je možno si položit otázku, zda je to větší hulvát než svého času M. Topolánek. Tristní pohled na představitele státu. Potvrzuje se to ze všech stran, ale s Nečasem to nehne (nic jiného jsem ani nečekal). Pohrozili mu, že bez Kalouska TOP 09 ve vládě nesetrvá.

V pátek večer byl sněmovnou schválen zákon o tzv. církevních restitucích. Teď návrh půjde do senátu, tam ho jistě odmítnou, vrátí se zpět do sněmovny a ta ho musí schválit většinou 101 hlasů. To bude trochu těžší než předchozí kolo. – Sám si dobře pamatuji, že v letech 1990 a 1991 bylo do vlastnictví katolické církve zákonem převedeno asi 170 komplexů budov. Arcibiskup pražský, hlava katolické církve v Čechách a na Moravě František Tomášek státu za to tenkrát poděkoval a sdělil, že další majetky už katolická církev žádat nebude. Řekl přímo: To je poslední nárok, který církev vznáší. Přišel nový arcibiskup a vše bylo jinak. Asi dostal nový pokyn shůry. Skvělý rozbor situace je podán v tomto příspěvku: právní rozbor k problematice restitucí církevního majetku

Žádné komentáře:

Okomentovat