pondělí 26. února 2018

Další operace

V pondělí jsem jel do nemocnice v Bohunicích, na setkání s docentem, operátérem, údajně na téma histologie. Prohlédl si svoji práci a bez nějakého hlubšího vysvětlení mi řekl, že budu muset na ozařování do Masarykova onkologického ústavu. Porozuměl jsem jen tolik, že řez byl rozsáhlý a že nechtěli zasáhnout hlouběji do těla. Tedy pak nastupuje ozařování. Pokud jde o moje potíže, odkázal mě na zdejší ambulanci bolesti. Ve středu se pak mám přijít domluvit na odeslání do Masarykova onkologického ústavu. Odešel jsem, autobusem jsem sjel ke staré nemocnici a zde jsem vyhledal ambulanci bolesti. Sestra na příjmu mi sdělila, že je nutno se objednat, ale když si mě trochu prohlédla, zašla za lékařem a ten rozhodl, že mě přijmě hned. Zdržel jsem se u něho dlouho, doporučil zahájení léčby „silnými opioidy“ a jinými léky, hned mi něco předepsal.

Pak jsem spěchal domů, aby stihl termín smluvený s instalatérem. Jel jsem autobusem, seděl jsem ve čtyřsedadle. A najednou se tam objevila trojice cikánů. Největší z nich se rozvalil naproti mě. Odporný zjev, tlustý, špinavý a silně smradlavý, jeho squaw sedící vedle mu byla přiměřenou parrtnerkou. Vydržel jsem to dvě zastávky a u Ústředního hřbitova jsem se rychle zvedl a vystoupil. Otřepal jsem se z hnusu, zapálil jsem si cigaretu a šel na tramvaj.


Po týdnu jsem se dostavil do Masarykova onkologického ústavu. Z hodinového rozhovoru a vyšetřování zmiňuji jen toto: Lékař se mě vyptával na operaci jazyka. Sdělil jsem mu svůj názor a to, že za jednu z příčin považuji postoj lékařů. Po chvilce se zamyslil a řekl mi, že v mých dokladech čte, že piji dvě piva denně a vykouřím denně cca pět cigaret. To tedy, pravil, mohlo být příčinou vzniku karcinomu. Kroutil jsem nad tím hlavou. Kdybych kouřil aspoň 20 denně a pil více tvrdého alkoholu, pak snad, ale takto? Inu přece pan doktor nemůže připustit jakoukoliv kritiku lékařů. Já si však moc dobře pamatuji, jak to celé vznikalo a jak jsem marně hledal pomoc na zubním i na ORL. Inu cigareta je jed a pivo asi také i v nepatrném užívání. Je to směšné a nechápu, jak takovou pitomost může lékař zastávat. – Jsem nyní v pořadí na přijetí k operaci v polovině března. Čekání bylo dlouhé, pak ještě cesta do nemocnice v Bohunicích. Do 14 hodin jsem nic nejedl ani nepil, byl jsem z toho poněkud nesvůj. Nyní mě čekají také některá vyšetření.

Žádné komentáře:

Okomentovat