středa 10. října 2018

Ještě k pořadu o Stevenu Hawkingovi


V neděli 7. října začala ČT 24 vysílat sérii nedělních pořadů o slavném kosmologovi Stephenu Hawkingovi. Znám to jméno z dřívějška četl jsem rozhovor s ním a velice mějeho názory zaujaly.  Z pořadu jsem si něco zapamatoval. Od mládí ještě na studiích chtěl vnést světlo do teorií o vesmíru. V 60. letech min. století byly známé dvě: 
1. Vesmír trval vždy a bude tak trvat dál
2. Vesmír počal Velkým třeskem.

Velký třesk dával prostor pro náboženskou interpretaci počátku světa. A S. Hawking jako ateista to chtěl podrobně vysvětlit jinak. Chtěl ukázat teorii černých děr. Představil si, že z počátku čas neexistoval, singularita, nemohl být předchozí vesmír. Vesmír vznikl sám od sebe.

Bohužel byl celý život postižen hrozným tělesným onemocněním a i v této době mu podrobnější vědecké činnosti a  výkladu zabránila. nicméně v roce 1965 se oženil s Jane. Za její pomocí s psaním dokončil doktorskou disertaci, vylepšil své teorie. 

Na podzim 1970 se soustředil na problém černých děr (už měli manželé dvě děti). Náhle si uvědomil, co se stane, když se dvě černé díry srazí. Jeho další objev, jeho výpočty o okrajích černých děr ukázaly, že některé okrajové částice mohly z děr zmizet, dokonce že celá černá díra mohla zmizet. Přednášel to, ale šokoval tím zprvu vědeckou veřejnost, ale postupně mu jeho objevy zajistily uznání, ba i papež mu dal nějaké ocenění, byl pozván do USA, do Kalifornie jako hostující profesor. Nemoc mu moc život neusnadňovala, jen že se mohl ponořit do své mysli a přemýšlet o vesmíru. Jeho žena Jane měla moc práce s péčí o dvě děti a manžela. Když se vrátili z Kalifornie v polovině 70. let, musel se více ponořit do rodinného života, jeho nemoc vyžadovala širší pomoc, pomáhaly mu studenti. Stále odmítal odbornou ošetřovatelskou péči. Postupně dospěl k názoru, že by měl širší veřejnost seznámit se svými závažnými vědeckými výsledky. Neměl problémy s vydavatelem, jmého měl slavné. V polovině 80. let knihu dokončil. Snažil se své výklady co nejvíc zjednodušit, aby byly přístupné co nejvíce zájemcům. Kniha se jmenuje Stručná historie času, vyšla jako jiné další jeho knihy i česky. Kniha se stala velmi slavnou a byla přeložena do 40 jazyků.
Nemoc mu způsobila potřebu ošetřovatelek, narušila jeho osobní život natolik, že se musel rozvést. Pamatuji si ještě, že se oženil s ošetřovatelkou, ale také ne navždy. Vždy byl přesvědčen, že lidsto bude muset osídlit časem vesmír, sám si velmi přál cestovat do vesmíru, splnilo se mu jen uvedení do stavu beztíže. Dožil se vzdor nemoci 71 let.

Četl jsem srovnávání Stephena Hawkinga s A. Einsteinem. Tomu jsem se zasmál. Smozřejmě to kdekdo opakuje, a to i významné osobnosti, že Einstein je největší génius atd. To není pravda. Nejsem natolik kompetentní, ale četl jsem tak závažné informace, které jasně dokazují, že Einstein byl pouhý plagiátor, který se neobtěžoval uvést, odkud myšlenky převzal. Tyto články jasně doložily, že myšlenky, které jsou přiznávány Einsteinovi dříve publikoval Lotrinčan H. Poincaré, což byl slavný fyzik, zatímco podprůměrný Einstein se ještě dlouho lopotil na patentovém úřadě – věru vědecké pracoviště. No snaha o úspěch příslušníkům jisté rasy nechybí, jimi ovládaný tisk z nich vyrobí cokoliv. Co na tom, že Poincaré, Maxwel, Lorentz, Fitzgerald, Michelson, Morley... psali o problematice teorie relativity měsíce, ba léta dříve.

Jakmile byl Einstein propagandou etablován jako idol široké veřejnosti v Anglii a Americe, jeho osoba byla vyzvedávána jako vzácný génius, za kterého je chybně považován dodnes. Jako takový okamžitě začal pracovat jako nástroj světového sionismu. Toto lhaní kulminovalo v Židy kontrolovaném Time magazínem jmenováním Einsteina „Osobou století“ koncem roku 1999. Po více než čtyřiceti letech od jeho smrti je jmenován „Osobou století“.  Směšné, za jeho života si to nikdo nedovolil. Čím více čas plyne, tím je lhaní etablovanější. Osobou století může být klidně označen S. Hawking, to byl skutečný myslitel. Každý odněkud čerpá, ale musí tam hlavně vnést vlastní přínos.

Žádné komentáře:

Okomentovat