čtvrtek 15. září 2011

O vycházkách a trošku i o vzdělání

I v pondělí trvalo krásné počasí. Odpoledne jsme si vyšli na procházku po Černých Polích. Přímo vedro jsme zaznamenali v úterý. Eva se snaží pomáhat rodině nejmladší dcery, aspoň hlídáním dětí a podobně. Jak jsem se zde zmínil, její manžel je po autohavárii v nemocnici. Bohužel nastaly komplikace, s kolenem se mu to zhoršilo, trpí bolestmi... Jejich celková rodinná situace tím také zhoršila. Ve středu se již obloha zatáhla a odpoledne pršelo.

Ve čtvrtek jsme jeli autobusem až do Olympie v Modřicích něco nakoupit. Celkem úspěšně až na to, že jsem nenašel otevřený stánek s kořením, na který mám z dřívějška dobré vzpomínky. Jízda bezplatným autobusem je rychlá a celkem v pohodě. Odpoledne jsme navštívili Evinu maminku v domově pro seniory na Kociánce a popřáli jí k svátku. Po procházce v tamějším pěkném parku jsme se dopravili do Staré Osady. Tam jsme se na chvíli usadili v restauraci před vysokými domy. Je tam krytá terasa, celkem příjemné místo k posezení. Pak jsme šli procházkou Zábrdovicemi, kolem Svitavy... až nastal čas, kdy Eva mohla odejít na zkoušku farního pěveckého sboru. Měla obavu z nízké účasti, ale zbytečnou, zpěváků se dostavila slušná řada.

Před nedávnem jsem se zmínil o tom, že našim mladým vědcům nabízí příležitosti Francie. Nyní čtu, že je stát láká zpět. Že by se naši činitelé nad problémem zamysleli? Zpráva je zde: cesko-laka-zpet-domu-mlade-vedce-nachystalo-pro-ne-temer-pul-miliardy-korun Ale s výdaji na vzdělání obecně je to dost ubohé, tak nevím:na-chvostu-zebricku-zemi-podle-vydaju-na-vzdelani Lékařů prý odešlo do zahraničí za lepším výdělkem letos také více i přes zvýšení platů. Argumentují například rozdílem nástupního platu po náročném studiu zde a v Německu. To je sice pravda, ale pokud je to tak, pak je nejvyšší čas zavést školné na vysokých školách. Proč bychom měli ze svých daní platit studium lidem, kteří hledí na vzdělání jen jako na svůj vlastní úspěch, který mohou zpeněžit kdekoliv jinde? Podporovat by se měli jen ti, co hodlají pracovat v našich institucích. Není to ovšem jednoduché, zkušenosti odjinud jsou také cenné. Ale od toho jsou zde zodpovědní činitelé, aby kvalitně stanovili pravidla.

1 komentář:

  1. Souhlasím s myšlenkou, že je nemístné, aby stát umožňoval vzdělání jedincům, kteří po studiu odejdou do ciziny... Vysokoškolské vzdělání bez školného by mohlo být třeba pro studenty, kteří podepíší, že například deset let budou pracovat na území Moravy a Čech.

    OdpovědětVymazat