čtvrtek 27. října 2011

Před státním svátkem

Jak informovaly sdělovací prostředky, ve středu to prý na vrcholné schůzce EU vypadalo jako v mafiánském filmu: nabídka, kterou nelze odmítnout – odpuštění poloviny dluhů Řecku. Po půlnoci se předáci unie postavili do dveří a řekli, že pokud banky tento krok neudělají dobrovolně, budou k tomu přinuceny. Takže dohodu mají. A věří někdo, že to vyřeší problémy Řecka i další? Jeden nejmenovaný přední evropský politik tuto dohodu nazval „pouhou náplastí na zející ránu“. Viz zde. „Odklad, nikoliv řešení“ je název dalšího článku, viz tady.

Euroval se pravděpodobně navýší z nedávno oznámených 780 miliard eur na několikanásobek, pro našince poněkud nepředstavitelná částka. Může odpovídat několika desítkám letošních státních rozpočtů republiky. 

Dluhy jsou prostě spláceny dalšími dluhy. A EU si pomáhá tím, že tiskne peníze podložené dluhopisy. Dluhový kolovrátek jako každý jiný ale jednoho dne dohraje a již nyní je jasné, kdo následky odnese nejvíce – obyčejní lidé. Můžeme jen odhadovat, kdy se tak stane a co to bude pro nás konkrétně znamenat. 

A další kontroverzní zpráva. Planeta již má sedm miliard obyvatel. Už se ozývají nářky, že je to příliš mnoho. Že by na to zabrala nějaká pořádná válka či aspoň nějaká smrtící nemoc z tajných laboratoří? Nejlépe asi obojí. Co jiného světové osobnosti a mocnosti mohou vymyslet? Zbraně i vakcíny se vyvíjejí a vyrábějí v obrovském objemu. Na sklad jistě ne.

V pátek máme 28. října, tedy státní svátek, vzpomíná se vznik republiky 1918. Já osobně takový svátek nepřijímám a nic svátečního necítím. Lituji konce monarchie, hanebného vyhnání Karla I., osobnosti nesrovnatelně lepší než tatíček Masaryk a jeho kumpán E. Beneš.

Žádné komentáře:

Okomentovat