úterý 18. října 2011

S počasím spokojenost, jinak...


O víkendu jsme měli docela pěkné počasí. Dopoledne chladno, později slunečno a příjemněji. Nicméně již typické podzimní klima. V neděli jsme šli na delší procházku vedoucí z Bohunic přes Nový i Starý Lískovec. Docela příjemná cesta. V pondělí kupodivu bylo počasí během dne ještě příjemnější. Prošli jsme se po Černých Polích, ulicemi i parkem, poseděli jsme v Simpson baru. – Už druhého června jsem se zmínil o rekonstrukci domu Francouzská 44. Od té doby se tam stále pracuje. Dům bude o patro vyšší. Pokud jdu kolem, musím vždy přejít na druhou stranu ulice. Ta je totiž rozkopaná asi do půlky šířky, v pondělí začali konečně zahazovat výkop v silnici. O sousedním domě jsem také dříve psal. Práce tam pokračují uvnitř, zřejmě jde o důkladnou rekonstrukci.

Ve zprávách jsou samé podivné věci. Připadám si, jako by nám snad vládli kriminálníci. Píše se opět o vyšetřování předražených dodávek služeb poskytovaných firmou ProMoPro státu během předsednictví v EU. Truchlivé čtení. Nejlépe to asi komentovala jedna čtenářka: „policie je obviní, soudy je obvinění zbaví. Očekáváte něco jiného?“ Na počátku 90. let vystupoval jako kandidát na presidenta republiky jistý Jiří Včelař Kotas. Tvářil se ctihodně a konzervativně. Dnes ho vyšetřuje policie kvůli kriminální činnosti prodeje falšovaných obrazů. Pěkná ubohost pana kandidáta. Dále policie vyšetřuje... ministra financí (!) z podezření přijetí obrovského úplatku. Týká se to povolení internetových kurzových sázek, za což měl údajně dostat od šéfa investiční skupiny Penta Marka Dospivy několik milionů. Neuvěřitelné! A korunu všemu nasazuje informace, že se prověřuje možnost úplatku při udělování presidentské milosti. Možná je to výmysl hysterické ženské. To není ode mne jen posměšná nadávka. Nejdříve brala úplatky, jak přišel trest, tak se prý psychicky zhroutila. Je podivné, že bývalá zaměstnankyně cizinecké policie, odsouzená za podvody, vůbec dostala tuto milost. Tvrdila pak, že jí byla koupena. Tzv. presidentské milosti jsou však špatný institut. Milosti uděloval dříve monarcha, který odvozoval svou autoritu a moc z Boží vůle. Takže to byla jakási prodloužená ruka Páně. Dnes samozřejmě nikdo nepředpokládá, že by nám president vládl z Boží milosti. Presidentská milost je tedy přežitek a nesmysl, lepší by byla nějaká možnost mimořádné právní opravy.

Ale co? Proč bychom se netěšili? Česká televize nabídne už 5. listopadu lidu možnost hlasovat o tom, který projekt seriálu se nakonec natočí. Takže o zábavu máme postaráno.

Žádné komentáře:

Okomentovat