úterý 25. října 2011

Zatím zataženo, nejen v počasí

Počasí o víkendu bylo podzimní, obloha zatažená, ale celkem teplo, aspoň u nás v Brně.

Před časem, přesně 21. srpna jsem se zmínil o autohavárii, jejíž obětí se stal Staňa, manžel Eviny dcery Veroniky. Byl již propuštěn domů, ale v pátek ráno byl nalezen ve stavu naprosté indispozice. Následoval rychlý transport do nemocnice. Domácí podezření, že jde o těžkou dietní chybu (má onemocnění jícnu a s dietou se nikdy netrápil) se nepotvrdilo, naopak bylo zjištěno mnohem horší postižení – protržená slezina. To se v nějaké míře stalo již při havárii, lékaři prý takovou věc zjistit nemohli. Nezbývá než čekat pět dní, tuto lhůtu určili lékaři jako kritickou.

Zataženo bylo i na počátku nového týdne. V úterý navíc vál silnější vítr, takže jsem na hřbitově jen s obtížemi zapálil svíčku. 

S tím, jak se mluví o řízeném bankrotu Řecka, se objevuje zase strašení občanů tímto jevem. Jedno strašení Řeckem jsme absolvovali před parlamentními volbami. Naivní lidé uvěřili a zvolili si „zodpovědnou“ vládu. Ta se zatím postarala o škrty a zdražování a zřejmě chtějí intenzivně pokračovat tímto směrem. A tak zase straší Řeckem, mají to na koho svést. Skutečný problém ale řešit nechtějí. A ten spočívá v nevybírání daní. Spousta podnikatelů vykazuje nulový zisk, spousta firem sídlí v daňových rájích, vládami zprivatizované a za babku prodané banky nyní vyvádějí svá aktiva do problematičtějších mateřských bank v zahraničí. Mizerné hospodaření a korupce je obvyklá věc. Například jsem četl, že projekt Izip, který přišel bratru na dvě miliardy, by mohl být klidně opuštěn.To je věru rozpočtová zodpovědnost. Potom tedy nejsou peníze a jediný, kdo je na ráně, je obyčejný občan, jehož je nutno oškubat co nejvíc. Jediný rozumný hlas slyším od Františka Čuby z legendárního ZD Slušovice: František Čuba: Nové zemědělství (3) Ale kdo je dnes ochoten mu naslouchat?

Významný americký ekonom Paul Craig Roberts (72) si zřejmě vzhledem ke svému věku již servítky nebere a bez okolků komentuje americký sen. Podobně i letitý autor blogu Z. Trinkewitz, který to zveřejnil. Zajímavý příspěvek je zde: Proizraelská politika 

Žádné komentáře:

Okomentovat