pátek 21. října 2011

Slavnostní mše v katedrále

Z přední části katedrály, kde jsou místa na židlích.
Vlevo vpředu požehnání sošek.

Ve čtvrtek se konala na brněnském Petrově, nyní se dá již říci, že již každoroční mše za blahoslaveného císaře Karla I. Habsbursko-Lotrinského a také u příležitosti 100. výročí jeho manželství se Zitou Bourbonsko-Parmskou. Organizační části se ujalo Sdružení monarchistů Brno. Účast v katedrále byla slušná. Tentokrát sice nepřišli žádní ostrostřelci v uniformách, ani slavnostně odění moravští rytíři, zato tam byl nepřehlédnutelný rakouský pár v typickém oděvu. Nesli sošku císařského páru, kterou pak kněz požehnal. Kázání d. p. ThLic. Petra Šikuly na téma císařského manželství, zvláště života císařovny Zity, bylo zajímavé. Narodila se 9. 5. 1892 v Itálii. Jmen měla samozřejmě celou řadu, první jméno Zita dostala po italské světici ze 13. století, označované za patronku služek. Byla nejstarší dcerou vévody Roberta z Parmy z jeho druhého manželství s portugalskou princeznou Marií Antonií. Kázání se zabývalo její výchovou. Život neprobíhal v bezstarostných radovánkách, naopak byla systematicky a náročně vzdělávána. Denní program začínal v 6 h ráno, následovala výuka odborných předmětů a jazyků, sport, tanec, manuální dovednosti, náboženství... Musela umět zejména řadu jazyků. Zachovaly se i její studijní výsledky, její učitelé ji hodnotili velmi přísně. Nejde zde o nějaký neživotný obrázek samé ctnosti, občas provedla něco méně ctihodného, například jako dítě prý nalila černý inkoust do svěcené vody a pak se bavila pozorováním, jak se to projeví na příchozích na mši. Žila v početné rodině včetně zdravotně postižených sourozenců, starala se o ně. Jednou ročně měla na starosti přípravu jídla a obsluhu celé rodiny u stolu, cca 30-40 lidí. Přijala za své věnovat se dobročinnosti nejen desetinou svých příjmů. Celý životopis císařovny včetně svatby s Karlem I. najdete například zde: Zita Bourbonsko-Parmská . Tyto osobnosti, připravované pečlivě výchovou i vzděláním na své životní poslání, tradice staletí, jíž se cítili zavázáni, jsou pro mě mnohem přesvědčivější než dnešní politici a můžeme jen litovat jejich ztráty.
Více obrázků z popsané události naleznete zde: Mše k uctění památky JCKV Karla I. a Zity 

Nedávno jsem se zmínil o podivném výběrovém řízení města Brna na zakázku tzv. strategie parkování. Byla vybrána ta suverénně nejdražší nabídka. Přes počáteční odmítání změny nakonec uznalo město nesmyslnost svého výsledku a řízení zrušilo. Více o tom zde: Město zrušilo kontroverzní zakázku

O Řecku jsem se nyní dočetl, že většina investorů čeká jeho bankrot v prvním čtvrtletí 2012. Také jsem se o něm zde zmiňoval. Takže jsem na vývoj situace opravdu zvědavý. Článek je zde: Většina investorů očekává bankrot.

Ve čtvrtek se také sdělovací prostředky zabývaly honem na M. Kaddáfího. Nakonec s uspokojením ohlásily jeho smrt a ukázaly patřičné obrázky. Ať si každý záležitost hodnotí, jak chce. Můj názor je, že ať byl diktátor jakýkoliv, lépe nyní Libyjcům nebude. Obrázky zběsilé soldatesky, která svého vítězství dosáhla jen v důsledku nepřetržité letecké a jiné podpory velmocí, mi připadly odpudivé. Zuřivý chlap mávající mačetou, naznačující podřezání krku a vypíchnutí očí není obrázkem bojovníka za svobodu. Diktátor, již opuštěný a zahnaný nepřetržitým bombardováním do primitivního úkrytu v podzemí, byl na místě zastřelen a jeho zkrvavené tělo „osvoboditelé“ vláčeli po okolí. Není to tak dlouho, co se s Kaddáfím kdekdo z evropských činitelů objímal a přátelsky si s ním plácal po ramenou, nyní jsou obrázky a promluvy úlisných evropských potentátů ušklebujících se nad „vítězstvím demokracie“ odpudivé a falešné.

Žádné komentáře:

Okomentovat