neděle 4. prosince 2011

Co s domem hrůzy, čertovským pivem a Babišem?

Předminule jsem se zmínil o některých zdejších stavbách. I o bývalém cikánském domě ve Spolkové ulici 3. Nyní o něm informují i sdělovací prostředky. Má tam být zřízen dům pro sociální bydlení, tedy levné dočasné pobyty, dokud se takový člověk nedostane sám k něčemu lepšímu. Na to jsem zvědavý, pokud se to ovšem vůbec dozvím. Koho tam ubytují? Myslí si někdo, že člověk v tíživé sitaci za pár měsíců sežene slušné zaměstnání a přestěhuje se do bytu s normálním nájmem? Zvlášť pokud tam dají opět cikány. Ale to jsou jen domněnky. Snad to mají nějak promyšleno.

V sobotu za mlhavého a vlhkého dne jsem ve Starém Lískovci zašel do restaurace Amur. Eva jela za maminkou do domova pro seniory, já jsem se tedy uchýlil do restaurantu. Měli točit od počátku měsíce Čertovské pivo, jihlavský sváteční speciál. Dozvěděl jsem se pouze, že zatím k tomu nedošlo, takže jsem se spokojil v prázdné restauraci se starobrněnskou jedenáctkou. Jak vidím, připravují pivovary během roku stále nějaké speciály, tu lepší, tu horší, ale hodnocení je samozřejmě relativní. Na Čertovské pivo jsem velmi zvědavý. Zkusím to někde v příštím týdnu.

V poslední době více vzruchu způsobil podnikatel Andrej Babiš svou kritikou poměrů, promluvami na veřejnosti i založením sdružení ANO s politickou ambicí. Tím se nepochybně mnohým znelíbil a nedivím se menším či větším útokům proti němu. Jistě to sám předvídal, a proto na stránkách sdružení zveřejnil svůj podrobný životopis – na rozdíl od pánů Nečase, Topolánka a dalších, kteří cudně mlčí o své minulosti. Nynější největší útok na Babiše – zveřejnění dokumentu o jeho spolupráci s StB – mu jistě ublíží. Tato nálepka je dost odpudivá a ti, kdo moc nemyslí nebo nechtějí myslet, se s ní spokojí. Soudný člověk ale ví, že StB byla státní  výzvědná služba, taková, jaké mají i jiné státy. Jejím úkolem nebylo jen stíhat nepřátele režimu uvnitř státu, většina činnosti vedla ven a měla konkrétní cíle zisků pro stát. A o tom mluví sám Babiš v životopise. Pracoval v zahraničním obchodě a tam nepochybně musel pro státní tajnou službu podávat informace snad každý. Tím nic zlého neudělal. Ale informace ve sdělovacích prostředcích se podávají tak, jako by se spojením se jménem StB kdovíjak provinil a ušpinil. Každý farář, který vycestoval za minulého režimu na nějaký kongres, podával po návratu informace. No a co? Převolali ho, musel. Stačilo něco sdělit a hotovo. Samozřejmě se našli takoví, kteří byli aktivní více, než bylo nutno.

2 komentáře:

  1. Jako Moravan jsem si se zájmem přečetl odpověď z nově vznikajícího subjektu ANO 2011 ve věci obnovy zemského uspořádání republiky (Čechy, Morava s částí Slezska), která mě neuspokojila, protože současné nepřirozené a po ekonomické stránce zatěžující krajské zřízení považují za výchozí a víceméně ho nehodlají zlikvidovat. Pro zajímavost uvádím, že se jedná o kopie komunistických obvodů z roku 1949, které tehdy sami tvůrci po jedenácti letech (ne)funkčnosti zrušili... Letos uběhlo rovněž jedenáct let od obnovení tohoto hrubého a bezcitného zásahu do státní politicko-administrativní sféry...

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby jenom kraje — a co to „vylepšení” o fiktivní nadkraje s názvy Region soudržnosti, dokonce s posvěcením EU? Zatím jsem nikde neviděl vyčíslení nákladů na ně a nepochybuji o tom, že počteníčko by to bylo zajímavé a podnětné. Minimálně k jejich zrušení.

    O tom, že byl pan Babiš konfident StB, se není třeba zmiňovat. Tento čestný titul obdržel začátkem 90. let každý nepohodlný Občanskému fóru. Pastevec Ruml mladší, tehdy ovšem už jako ministr vnitra, nad skutečnými estébáky držel ochrannou ruku. Spolu s Havlem a dalšími jim podobnými, připravenými komunisty pro doby příští. Jenže lidé jsou hloupí a mají až moc krátkou paměť, takže zas naletí. Stejně tak, jako naletěli na všecky lži i na vymyšlené statistiky především STEMu o podpoře Unie svobody, zelených teroristů, Věcí veřejných. Před volbami se nepochybně zase objeví někdo neznámý s náhlou podporou 30% voličů nasbíraných na Smíchově U anděla.

    OdpovědětVymazat