neděle 15. dubna 2012

Stavební ruch na Francouzské


Počasí je dubnové, kolísá, třeba ve čtvrtek deštivo, v pátek krásně a tak dále. Jaro je definitivně tady, což je patrné i na zelenajících se i kvetoucích stromech... V sobotu odpoledne jsme poseděli doma s přáteli Jožkou a Liduškou, v neděli jsme zašli na hřbitov, celý den bylo zataženo. – Toto období svědčí i stavebním pracím. V pátek jsem viděl, jak k domu Francouzská 46 přivezli autem novou krytinu a latě. V tomto domě sídlí i grafické studio Miroslava Švejdy, stránky viz zde. Pracuje sám a užívá jako já computery Apple. Zřejmě má na domě majetkový podíl, viděl jsem ho i nyní, jak pomáhá při vykládce materiálu. Ve dvoře jsou starší stavby, možná se stavební práce uskuteční tam. Opravy začínají již i u dalších domů na začátku ulice, například lešení se objevilo u starého pěkného domu v historizujícím slohu, stojícího na rohu Francouzské a Staré ulice.

Jak jsem se dočetl zde, hrad Špilberk si vyžádá navýšení rozpočtu na opravy. Nově byla zjištěna zjištěna rozsáhlá poškození teras. Izolace jsou prý ve špatném stavu kvůli nekvalitním a neodborným pracím v roce 1991, sdělil mj. pan primátor. Žasnu nad tím. Kdopak provedl ty práce a stavební dozor? Jak je to možné u tak závažných a velkých veřejných prací? Takto se mrhá se státními prostředky.

Rozsudek ve sledovaném procesu s politiky Věcí veřejných byl vyhlášen. Celkem výstižnou glosu k tomu najdete v časopise Týden: Vyhnání Bárty. Na novinky.cz jsem našel rozhovor se soudcem o procesu. Na otázku redakce odpověděl: „Nevím, jak moc jsou politici zkušení nebo zvyklí manipulovat. Když se na ten případ podíváte z trochu jiné strany, tak paradoxně závěr soudu byl takový, že pan Bárta se objektivně doznal a ti, co stáli proti němu, předkládali soudu různé důkazy o své nevěrohodnosti. A řekl bych, že z části i naivním způsobem.“ Výstižné pro celý pohled na rozsudek. Já osobně vidím V. Bártu jako toho, kdo by zasloužil největší trest, on začal, rozdával obálky s penězi. Půjčky? Směšné! Celý rozhovor je zde: Bárta. Rozsudek je komentován na různých internetových fórech. Zdaleka ne všichni jsou jím nadšeni a vznášejí různé námitky, třeba zde: Kosa Nostra. 

Žádné komentáře:

Okomentovat