neděle 22. dubna 2012

Víkendový deníček


O víkendu bylo dost zataženo a občas sprchlo, takže jsme zrušili plány na výlet a spokojili se s běžnými procházkami cestou k automatu na mléko či do domova pro seniory na Kociánce navštívit Evinu maminku. Tam řádila nějaká drobná epidemie, takže jsme raději nezašli ani do bufetu.

V sobotu se do Prahy sjely desetitisíce lidí na protivládní demonstraci. Nálada je kritická, slyším to i běžně mezi lidmi. Třeba v sobotu v Bohunicích někdo zazvonil u dveří bytu. Byla to nenápadná starší paní, sousedka, s níž se nanejvýš při setkání v domě pozdravíte. Vzrušeným hlasem se ptala, zda sledujeme přenos demonstrace v TV. Byla nadšená z množství lidí a projevů odborářů. Já svůj názor mám, nějakou demonstraci nepovažuji za efektivní způsob pro dosažení nějakého výsledku. Nanejvýš se jí budou ohánět opoziční politici. Snad organizátoři vymyslí něco efektivnějšího. Taková stávka na železnici by měla větší význam.

Sdělovací prostředky pořád věnují velkou pozornost Karolině Peake, rozené Kvačkové. Provdaná je za Australana česko-čínského původu, odtud její příjmení. Začínala v letech 1997–98 v ODS, asi včas nerozpoznali její kvality, tak si našla v roce 2005 příležitost ve straně Věci veřejné, nejdříve jako nezávislá, členkou se stala roku 2007. Tam uplatnění našla hned, nejdřív v komunální politice, pak například v kalendáři s barevnými obrázky polonahých krásek ve volební kampani 2010. To byl opravdu čin přímo státnický. Jako věrná přítelkyně Kateřiny Klasnové posloužila jako svědkyně na její svatbě s V. Bártou. Ať si dnes plácá, co chce, sama se účastnila politiky strany v nejvyšších funkcích a byla s tou partičkou i osobně jedna ruka. Nyní se tváří, jako kdyby tam trpěla, až chuděrce nezbylo než vše hodit za hlavu. Jako místopředsedkyně sněmovny by však především měla ihned rezigovat na funkci, když stranu, za kterou byla zvolena, opustila. Jenže ta je jí asi příliš drahá. Jak to divadélko dopadne, nevím, jistě ale všichni zainteresovaní udělají vše, aby zůstali u vlády. Nyní paní Peake zakládá novou stranu liberálního typu, snad jí snaha vydrží do konce volebního období. Doufám, že časem zmizí ze zorného pole novinářů i širší veřejnosti. Neudělala v politice vůbec nic, jen když má možnost, tlachá ty své trapné výmysly.

Žádné komentáře:

Okomentovat