neděle 16. ledna 2011

Brněnská monstra

Je to had? Plocha na začátku Francouzské.

Máme jich v Brně opravdu dost. Radnice nás jimi postupně obšťastňuje. O některých nových se diskutovalo hojně ve sdělovacích prostředcích: předražený rádoby ukazatel času na náměstí Svobody, kovové monstrum před Nejvyšším správním soudem na Moravském náměstí, údajně symbolizující obtížnost nalézání práva, dále drátěný výtvor na počátku Kobližné zasvěcený poctě žárovek E. Edisona. Před Bílým domem na Žerotínově náměstí stála socha K. Gottwalda, byla stržena a nahradilo ji jiné nehezké monstrum. Klement tam stál státnicky rozkročen a kynul rukou. Sochař to údajně pojal tak, že drží v ruce dýmku, to se však soudruhům nezdálo dost důstojné, takže dýmku vynechali. Ani sochu mladého Mozarta před Redutou na Zelném rynku nepovažuji za nic jiného než paskvil. Některé ohavnosti zde straší již léta, například betonové monstrum na křižovatce Nových sadů a Vídeňské, či výtvor podivné příšery  v polovině Pekařské. Mohl bych pokračovat. Nějakých skutečně hodnotných pomníků je pomálu. Největší pomník je věnován Rudé armádě. Není ohavný, ale přesto ho zařazuji zde. Stalinistický výtvor s ruským vojákem s imperiálním gestem, asi nám ho tu nechají na věky. Že je to na památku osvobození? Ani náhodou! Prostě nás vojensky a pak politicky obsadili a 50 let tu vládli. Nejlépe by bylo sochu přemístit na Ústřední hřbitov a areál upravit parkovým způsobem. Za nejlepší považuji zbytek pomníku císaře Josefa II., původně umístěný u již neexistujícího Německého domu, nyní bohužel zastrčený v zahradě Psychiatrické léčebny v Černovicích. Typické!

Jedno monstrum máme i na Francouzské. Při vjezdu do této ulice je na rozmezí oddělující ul. Milady Horákové s Merhautovou malá volná plocha. Pokud by ji osázeli trochou zeleně, považoval bych to za záslužný čin, ale místo toho zde máme jakéhosi mohutného hada stočeného do kolečka ve stříbrném, přímo staniolovém provedení. Opravdu úchvatné dílo. No snad s tím ještě něco provedou.

Radnice by udělala nejlépe, kdyby před záměrem umístit někde pomník nechala na místo instalovat nejdříve maketu. Veřejnost by pak mohla věc posoudit a vyjádřit se k ní. Teprve potom by bylo možno něco trvale umístit. 
Obrázky se nacházejí ve webové albu. Průběžně je budu doplňovat:Brněnská monstra

Žádné komentáře:

Okomentovat