pondělí 3. ledna 2011

V našem domě

Náš dům sestává ze čtyř podlaží a mezzonetu, čili byty ve čtvrtém patře mají k dispozici navíc tentýž prostor na sebou. Byty spravuje realitní kancelář, zřízená městem: Radnice zřídila organizaci pro správu bytů v problematické lokalitě, Brno - střed Inkasuje nájmy, podává vyúčtování, kontroluje stav vodoměrů a počet lidí v bytech. V případě bytové havárie je možno si vyžádat opraváře. Úklid měla na starosti jedna nájemnice, původně i péči o chodník, to však brzy pominulo a chodník nikdo v zimě neodmetá. Nyní už má i celkový úklid na starosti pouze speciální úklidová firma, do našeho domu dochází paní ve středu, doprovází ji dcerka. Zatím uklízí krátkou dobu a zdá se, že dobře. Za předchozího stavu to však bylo lepší. Prostory kolem vchodu do domu, které nejvíce trpí, byly uklízeny vícekrát v týdnu. Podle informací z městských dokumentů (viz odkaz) patří náš dům do problémové části města. Nevím, že by zde byli nějací neplatiči nájmu nebo cikáni, pardon - sociálně vyloučení. Nicméně podle tohoto programu bychom se mohli dočkat funkce domovníka, což považuji za nejlepší řešení.

V domě jsou pěkné sklepy, naopak domovní chodby jsou tmavé. Naprostou chybou architekta jsou sušárny prádla. Využívá je minimum lidí, z dřívějších zkušeností vím, že se našli takoví, kteří si tam zapnuli elektrické vytápění a takto si sušili prádlo - na účet společné elektřiny. Místo těchto sušáren mohla být rozšířena odpočivná plocha na patře s pořádným oknem. Nyní se musí i ve dne v tmavé úzké chodbě svítit. Vypínače nejsou automatické, každý kdo si rozsvítí, musí i zhasnout. Mnozí to však ignorují a světlo pak svítí nadarmo. Při stěhování hrozí v úzké chodbě poškození nábytku i omítky. V bytech má každý svůj plynový kotel, to je výborné řešení.

Dům bývá označován jako polyfunkční, patrně proto, že v přízemí se nachází kanceláře Fondu ohrožených dětí, o. s.: Fond ohrožených dětí - Brno Domovní dvůr měl být původně zastřešen pro účely parkování a výstup na tuto obytnou střechu byl plánován z přízemí. K tomu bohužel nedošlo. Dvůr byl pouze oplocen a z poloviny upraven na nekrytou parkovací plochu, další část užívají někteří nájemníci, ba zřídili si svépomocí i malé pískoviště pro děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat