středa 5. ledna 2011

V novém roce 2011

Nový rok nás přivítal trošku lepším počasím, den se pomaloučku prodlužuje, také měsíc 4. ledna částečně zastínil slunce V Brně bylo míjení Slunce s Měsícem nejlépe viditelné ze Špilberku. Opět jsem dvakrát zavítal do Rytířské krčmy, nové stylové hopody na Lidické ulici: Rytířská krčma Jednou jsem tam měl domluveno setkání, následně jsem tam zašel s Evou na oběd. Čepují svijanské pivo, naráží tam sud přímo v šenku, takže odpadá vedení trubkami. Pivo je dobré, zvláštní pochutina je Rytíř, čili svijanský máz s medovinou. Pokrmy jsou podávány pouze s chlebem, jiné přílohy nevedou. To mi vyhovuje, přílohy nekonzumuji. Majitele a současně obsluhu v jedné osobě potěšilo, že jsem jeho podnik přidal do seznamu brněnských hospod na internetu: Hospody v Brně Prozradil mi, že chystají rozšíření o další místnost, což je potřeba, protože prostory jsou tam zatím dost skromné.

Už delší dobu se v médiích objevují rozmanité informace týkající se aféry úniku informací prostřednictvím serveru Wikileaks. Na serveru zvedavec.org vyšel překlad článku nazvaný „Švédsko kooptováno CIA/Pentagonem pro šíření telegramů Wikileaks“. 

(Nevím, proč píší „telegramy“, snad je to nevhodný překlad.) Autorem je Wayne Madsen, americký investigativní novinář. Zvedavec je placený server, nemá tedy smysl dávat odkaz. Píše se tam o informacích od dlouholetého konzultanta Republikánské strany. Zhruba to, že CIA použila Švédsko, aby pro Wikileaks vyčistilo a předalo pečlivě prověřené a upravené telegramy ministerstva zahraničních věcí a aby následně předalo tyto informace pečlivě vybraným korporátním zpravodajským médiím ke zveřejnění. Švédsko bylo vybráno kvůli své tak zvané tradici „tiskové svobody a svobody projevu“ ve snaze zajistit, aby zveřejnění telegramů Wikileaks vypadalo, že není napojeno na tajný program psychologických operací CIA a Pentagonu, určený pro další zvýšení kontroly internetu. Pak jsou tam popisovány různé osobnosti a jejich vztahy, což usnadňuje pochopení. Pokud jde o obvinění Juliana Assange ze sexuálních deliktů, píše, že někteří ve Švédsku vznesli obvinění, že obě žalobkyně jsou součástí pečlivě připraveného komplotu - k zastavení švédské azylové operace Wikileaks poté, kdy posloužila svému cíli: být velkou mezinárodní zpravodajskou událostí mající za cíl poskytnout větší podporu vládám na celém světě včetně Švédska, Velké Británie  a Spojených států, aby mohly drakonicky přiškrtit internet.

No, nic se neděje bez příčiny, přiškrcování internetu, šíření informací i osobních svobod můžeme už pozorovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat